header foto
header foto
 
Bestuur

KNHB Nieuwsbrief nr 51 - 21 februari 2014

3-3-2014
Online lezen  |  Toevoegen aan adresboek
 
KNHB Koninklijk Nederlandse Hockeybond Koninklijk Nederlandse Hockeybond
Nr. 51 - 21 februari 2014 VERENIGINGEN
  
Beste lezer,

Graag brengen wij je via de KNHB verenigingsnieuwsbrief op de hoogte van al het nieuws vanuit de verschillende disciplines van de KNHB. 
 
Inhoud
- Nieuws
- Thema
- Oproepen
- Agenda
- Uitgelicht 
NIEUWS

Nieuw op Hockeycorner.nl
   
Inzet ouders bij fluiten wedstrijden ABCD-jeugd 
Door de piramidestructuur van de jeugdafdeling moest de AB-jeugd van Hockey Club Rotterdam 5 à 6 keer per seizoen fluiten. Dit was te veel, waardoor de jeugdscheidrechters vaak niet kwamen opdagen. Ook was het niveau en de uitstraling van de meeste jeugdfluiters bijzonder slecht (fluiten op Uggs, afgeleid met bellen of smsen en geen clubscheidsrechterskaart). Bovendien bleek dat de verbale agressie van begeleiders en toeschouwers beduidend minder was bij door ouders gefloten wedstrijden. Kortom: hoogste tijd voor een beleidswijziging.
Benieuwd hoe Rotterdam dit heeft aangepakt, lees de best practice op Hockeycorner.nl.
Best bekeken best practices op Hockeycorner.nl
 
1. Gooische stelt scheidsrechterskaart verplicht - Kader & vrijwilligers
2. Jong Senioren Competitie houdt clubs aantrekkelijk voor 18+ leden - Doelgroep
3. Functiebeschrijvingen bestuur en commissies - Kader & vrijwilligers
4. Fair-playcoaches gaan dialoog aan met toeschouwers - Maatschappij
5. Slimme financiële constructie maakt zonnepanelen snel rendabel - Accommodatie 
THEMA

KNHB & Tucht
Nieuwe regel voor coaches laat positief effect zien 
 
      

Bij de start van het seizoen introduceerde de KNHB de regel dat, bij een kaart voor de coach, het betreffende team, gedurende de tijdstraf van de kaart, met een speler minder  moet spelen. De aanvoerder wijst een speler aan die het veld moet verlaten. Met de start van de tweede helft van het veldseizoen voor de deur is het een goed moment de tussenbalans op te maken wat betreft het effect van deze regel. De KNHB heeft een analyse gemaakt van de kaarten die in de diverse competities zijn behaald door coaches over de eerste helft van dit seizoen. Deze zijn vergeleken met de cijfers over de eerste seizoenshelft 2012. Hierbij is rekening gehouden met het aantal wedstrijden dat voor de winterstop is gespeeld. Wat laten deze cijfers nu zien? Klik hier om de effecten in de verschillende categorieën te zien.
Sportief coachen

De KNHB voert een pro-actief beleid in het terugdringen van kaarten. Zo bleek in seizoen 2012-2013 dat steeds meer coaches gele en rode kaarten kregen. Dit was input genoeg om de Sportiviteit & Respect campagne van het huidige seizoen te richten op de coaches. Zo hebben alle coaches van de jeugdelftallen een speciale Sportiviteit & Respect Coachmap ontvangen, die ze op het veld kunnen gebruiken. Aan het eind van het seizoen hoopt de KNHB door deze preventieve en curatieve maatregelen een daling in kaarten bij coaches te zien.
Wat kun je als club doen om ervoor te zorgen dat jouw coaches minder kaarten gaan halen? Je kan bijvoorbeeld deelnemen aan het traject ‘Sportief Coachen’. Met dit verenigingstraject biedt VSK een sportgeneriek traject dat kosteloos wordt aangeboden aan verenigingen. Het Sportief Coachen traject bestaat uit twee bijeenkomsten voor trainers, coaches en begeleiders en twee voor bestuurders. In de bijeenkomsten voor bestuurders staan het beleid, de wensen van de vereniging ten aanzien van het traject en het borgen van Sportief Coachen centraal. Voor meer informatie klik hier.
Maatschappij
De gezonde sportkantine
 
      

Als KNHB zijn we ons bewust van het belang van een gezonde leefstijl; een gezonde voedingskeuze is onlosmakelijk verbonden met sport en bewegen, voor jong en oud. Een gezond aanbod van eten en drinken past daarom bij de sportieve en maatschappelijke functie van de sportvereniging, echter het huidige assortiment in de meerderheid van de clubhuizen biedt nog onvoldoende gezonde alternatieven. Ook op gebied van een verantwoord schenkbeleid en het voorkomen van alcoholmisbruik is er nog winst te boeken.

In samenwerking met het Convenant Gezond Gewicht werkt de KNHB daarom hard aan verdere bewustwording over dit thema door verenigingen te inspireren en te motiveren een gezond en divers assortiment aan te bieden in het clubhuis. We zullen i.s.m. het Convenant en het Voedingscentrum een gezond(er) alternatief assortiment bij een aantal pilot verenigingen introduceren. Dit wordt ondersteund met een landelijke bewustwordingscampagne vanuit het Convenant en een gezamenlijk te ontwikkelen ondersteuningspakket voor de kantinebeheerders. We werken daarbij nauw samen met pilot verenigingen om ervoor te zorgen dat oplossingen aansluiten bij de praktische behoeften van de verenigingen. Inmiddels zijn er al heel veel mooie ideeën die deze verenigingen de komende tijd gaan implementeren in het kader van de gezonde sportkantine. Kijk hier voor alle ideeën van de verenigingen. Wij zouden het leuk vinden als meer verenigingen deze voorbeelden gaan volgen als test in de tweede helft van het seizoen. Voor meer informatie, en voor een praktische oplossing om fruit (tegen een prijs van 2,50 per lid) geleverd te krijgen, kan je terecht bij Coraline Bronsky, [email protected]
OPROEPEN

WK

Doe mee aan de sms-actie voor Jeugdsportfonds!
     
        

Doe net als veel andere verenigingen mee, door Jeugdsportfonds als goed doel te omarmen. Voor de winterstop hebben heel wat clubs en teams via de landelijke actie ‘Samen met Stockey krassen voor het Jeugdsportfonds’ al 150 kinderen aan het sporten gekregen. De opzet van de nieuwe actie is vergelijkbaar alleen gaan we ditmaal niet krassen maar sms’en. Tijdens deze actie kunnen mensen een sms sturen aan 4333 o.v.v. HOCKEY. Elke sms kost € 3. Heeft een jeugdlid een kaart vol met 10 door familie en buren verstuurde sms’jes? Dan ontvangt hij of zij als beloning een paar unieke Rabo WK sokken. Afgelopen week hebben alle verenigingen al meer informatie over deze sms-actie ontvangen. Een leuk én eenvoudig uit te rollen initiatief, waarmee uw jeugdleden de sportdromen van andere kinderen kunnen waarmaken. Klik hier voor meer informatie.
Gezocht: Vrijwilligers voor het WK Hockey!
     
        

Wil jij vrijwilliger zijn tijdens het grootste sportevenement van 2014 in eigen land? In totaal zijn er zo’n 1.100 vrijwilligers nodig gedurende het toernooi. Dit komt neer op ongeveer 550 vrijwilligers per dag in maar liefst 65 verschillende vrijwilligersfuncties! Op de website vind je alle informatie over de beschikbare functies. Hier staat per vrijwilligersfunctie een korte omschrijving van de taken en werkzaamheden, wat er van jou als vrijwilliger wordt verwacht en welke vaardigheden/ kwaliteiten gewenst zijn. Zo kan je goed zien welke functie past bij jouw persoonlijkheid en capaciteiten. Ben jij minimaal 5 dagen beschikbaar en lijkt het je ook leuk deel uit te maken van een vrijwillig team dat meehelpt om dit evenement tot een groot succes te maken? Meld je dan nu aan als vrijwilliger! Meer informatie en het aanmeldingsformulier? www.rabobankhockeyworldcup2014.nl/vrijwilligers Vragen? [email protected]

WK welkomstpakket voor nieuwe WK-ambassadeur
     
        

Over precies 99 dagen is het zover: de Rabobank Hockey World Cup 2014! Een topevenement in het Kyocera Stadion in Den Haag dat wij met alle hockeyliefhebbers én hockeyverenigingen willen vieren. Wilt u als vereniging van alle activiteiten en communicatie rondom de World Cup op de hoogte blijven? Meldt dan nu uw WK Ambassadeur aan (1 per vereniging) en ontvang tevens het WK welkomstpakket met informatie en promotiemateriaal. Aanmelden kan via de secretaris van uw vereniging. Benieuwd naar meer informatie over de WK Ambassadeur? Bekijk hier de video. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via [email protected] of op 030-7513413. 
AGENDA

  Maart en april 2014:  
- Regionale Kennis Bijeenkomsten Funkey (Nederland) Maart
- De dag van de Sportaccommodaties (zie rubriek uitgelicht)                      13 maart                  
- EHL KO16 Final 4 (zie rubriek uitgelicht) 16-21 april
- Nationale Sportweek  19-26 april
                                                 
UITGELICHT

De dag van de Sportaccommodaties
       
    

Een (gratis) beurs ìn Expo Houten (13 maart, 10.00-21.00 uur) die vooral interessant is voor bestuurders en commissies van sportverenigingen, wethouders en ambtenaren sport, hallenbeheerders, exploitanten van sportaccommodaties, schoolbesturen en andere geïnteresseerden die beroepsmatig betrokken zijn bij ontwerp, bouw, aanleg, onderhoud en beheer van sportaccommodaties. Net als vorig jaar zal de KNHB samen met andere sportbonden en NOC*NSF ook aanwezig zijn op de beurs om vragen van verenigingen te beantwoorden. Naast de sportbonden zullen een groot aantal leveranciers van velden, licht, beregening en ook adviesbureau’s aanwezig zijn. Klik hier voor meer informatie en (gratis) inschrijving.
EHL KO16/FINAL4
       
    
Kids dag

Tijdens dit evenement is woensdag 16 april vooral gericht op kinderen. Kinderen tot 16 jaar krijgen de kans om een kaartje voor deze dag met 50% korting te kopen. Naast de wedstrijden worden er ook de gebruikelijke clinics georganiseerd waar international Billy Bakker aanwezig zal zijn. Op de EHL Plaza worden diverse activiteiten georganiseerd zoals meet & greets, signeersessies en man of the match interviews.
       
    
Early bird korting

De kaartverkoop voor de EHL (16-21 april) is onlangs van start gegaan. Van vrijdag 14 februari tot 14 maart  ontvangt men 10% early bird korting. Voor alle informatie over de EHL ga naar ehlhockey.tv.
website - gegevens wijzigen - contact
 


 

Facebook

Contact

Adres
Eikenlaan 4,
Sportpark de Bree-Oost,
3925 VK Scherpenzeel
033-2771093
[email protected]

Postadres
Postbus 92,
3925 ZH Scherpenzeel GLD

KvK nr: 40121992