header foto
header foto
 
Arbitrage

Nieuwe spelregels zaalhockey

Nieuws afbeelding 2-12-2015 Ook bij de start van het nieuwe zaalhockey seizoen zijn er een aantal regels gewijzigd of nieuw. Hieronder een overzicht van die regels: 

 • Zowel junioren als senioren spelen 6 tegen 6. Dit betekent maximaal 6 spelers in het veld waaronder een doelverdediger. 
 • Mondbescherming (bitje) ook in de zaal verplicht. 
 • Een groene kaart betekent, net als op het veld, naast een waarschuwing ook een tijdstraf. De tijdstraf voor een groene kaart in de zaal is 1 minuut. 
 • Het aantal momenten waarbij een team een volledig uitgeruste doelverdediger van het veld haalt en wisselt voor een vliegende keep is beperkt tot twee keer per team. Een volledig toegeruste doelverdediger wisselen voor een andere volledig toegeruste doelverdediger telt niet als wisselmoment. De scheidsrechters zijn verantwoordelijk voor het bijhouden van het aantal momenten waarop de doelverdediger wordt gewisseld. Help teams hierbij en maak op het moment van de 2e wissel kenbaar dat dit de laatste keer is. Dit voorkomt dat teams (per ongeluk) te veel gaan wisselen. 
 • Een speler die in balbezit is mag niet opgesloten worden in de hoek van het veld of aan de balk door tegenstanders met hun stick plat op de grond. Tegenstanders moeten een opening laten waar de bal doorheen kan worden gespeeld. Als je ziet dat verdedigers in hun cirkel een aanvaller dreigen op te sluiten en ze dus een strafcorner riskeren, zeg dan dat ze een opening moeten maken. Waarschuw dat als ze dat niet doen ze een strafcorner tegen krijgen. Doen ze het daarna niet, dan een strafcorner tegen. 
 • Een vrije push dichtbij de cirkelrand wordt niet meer teruggelegd tot drie meten buiten de cirkel, maar genomen op de plaats van de overtreding. Voordat de bal echter de cirkel in gespeeld mag worden moet deze:
  • drie meten hebben gerold, of
  • geraakt zijn door een tegenstander (dus niet meer door medespeler), of
  • eerst de balk hebben geraakt. 
 • Alle andere spelers dan diegene die de vrije bal op de aanvallende helft gaat nemen, moeten op minimaal drie meten afstand gaan staan. Bij vrije ballen vlakbij de cirkelrand geldt dat verdedigers die in de cirkel staan binnen drie meten mogen blijven staan, maar mogen totdat de bal reglementair door een tegenstander is geraak of de bal drie meten heeft afgelegd of d balk is geraakt niet buiten de cirkel komen. Het begeleiden van de aanvaller binnen de cirkel is toegestaan, zolang ze niet de bal spelen of een poging doen de bal te gaan spelen. 

Voor de KNHB briefing voor clubscheidsrechters, klik HIER

Voor de presentatie van de spelregelbriefing, klik HIER

Veel succes en plezier in de zaal. 

de Arbitragecommissie. 
 

Facebook

Contact

Adres
Eikenlaan 4,
Sportpark de Bree-Oost,
3925 VK Scherpenzeel
033-2771093
[email protected]

Postadres
Postbus 92,
3925 ZH Scherpenzeel GLD