header foto
header foto
 

Hockeyen bij MHC De Holestick

Aanmelding

Wanneer je 6 jaar bent, kun je lid worden van De Holestick.

Op latere leeftijd lid worden kan natuurlijk ook altijd.

Dit doe je door het aanmeldingsformulier in te vullen (klik op het Inschrijfformulier).

Afhankelijk van je leeftijd of eventuele hockeyervaring word je voorlopig ingedeeld bij een team. Je mag dan gratis 3 weken proeftrainingen meedoen. Dit zijn de zogenaamde clubtrainingen.

Elk team (behalve de Benjamins) traint namelijk 2 x per week. Eén training wordt door de club aangeboden (de "clubtraining”) en de andere training wordt door het team zelf verzorgd, in de praktijk meestal door de ouders.

Zeker als je nog geen hockeyervaring hebt is het van belang dat de basistechnieken goed aangeleerd worden. Daar is op de clubtrainingen meer gelegenheid voor, omdat er altijd meerdere, ervaren trainers aanwezig zijn die zelf ook hockeyen.

Als je na deze 3 proeftrainingen lid wilt worden kan dat door een mail te sturen naar [email protected]. Je wordt dan automatisch trainingslid.

Gedurende een periode van ongeveer 9 trainingsweken wordt je tijdens de clubtrainingen de techniek bijgebracht en worden de regels uitgelegd. Na deze periode, afhankelijk van je voortgang, ga je ook wedstrijden spelen. De periode van 9 weken is geen vast gegeven, maar een richtlijn. Wanneer je wedstrijden gaat spelen is uiteindelijk afhankelijk van het niveau (of de leeftijdscategorie) waarop je instroomt en je kennis van de spelregels.

De Holestick speelt in een zwart shirt met opdruk van onze sponsors, een bordeaux rode rok/broek en zwarte sokken. Het shirt krijg je van de club, de rok of broek en sokken kun je kopen bij Rijnders Sport in Barneveld.

Wat heb je nodig?

 • Om veilig te hockeyen heb je een mondbeschermer (bitje) nodig. Deze kost zo’n € 6,= en is noodzakelijk voor je veiligheid en verplicht tijdens wedstrijden en de trainingen.
 • Ook heb je scheenbeschermers nodig (eventueel te leen bij de club indien beschikbaar).
 • Beide zijn te koop bij een sportwinkel, bijvoorbeeld bij Rijnders Sport in Barneveld.
 • Ballen hebben we op de vereniging en ook een hockeystick kan je, om te beginnen, lenen van de club.
 • Als je later lid wordt, koop je een eigen stick.
 • Verder doe je sportieve kleding aan en geschikte sportschoenen.
 • We spelen op kunstgras.

Wedstrijden spelen

Ben je 6 jaar oud als je lid wordt dan kom je terecht bij de Benjamins. Hier wordt op een speelse wijze kennis gemaakt met het hockeyspel, de techniek en de regels.

Onder leiding van een ervaren hockeyer van onze vereniging worden één keer per week trainingen gegeven die er uiteindelijk toe leiden dat je wedstrijden gaat spelen in een F-team.

Zij spelen met twee 3-tallen wedstrijdjes op de helft van een kwart veld met 4 doeltjes, tegen andere verenigingen.

De volgende stap is de 6-tallen. Hierbij wordt gespeeld op een kwart veld en er is ook een keeper in het team. Elke week is iemand anders uit het team aan de beurt om te keepen en deze krijgt in de week voorafgaand aan de wedstrijd een speciale keeperstraining door één van de elftalkeepers van onze vereniging.

Vervolgens wordt er gespeeld in 8-tallen. Deze wedstrijden worden gespeeld op een half veld en lijken qua spel en regels al erg op het hockey in elftallen.

In de winterperiode (ongeveer vanaf begin december tot en met halverwege februari) gaan we vanaf de 6-tallen ook een competitie in de zaal spelen.

Voor de wedstrijden bij de Jongste Jeugd (tot en met de 8-tallen) worden geen scheidsrechters opgesteld, maar zogenaamde "spelbegeleiders”. Zij houden niet alleen de regels van het spel in de gaten, maar kunnen de wedstrijd ook even onderbreken om dingen uit te leggen of aanwijzingen te geven. Mochten tijdens de wedstrijd de verschillen tussen de beide teams te groot blijken, dan kunnen er door hen zogenaamde ‘spelplezierbevorderende’ maatregelen worden ingesteld. Hierdoor worden de verschillen in doelpunten niet te groot. Door deze manier van begeleiden en de eisen die op didactisch gebied gesteld worden zullen de spelbegeleiders ook vaak ouders zijn.

Bij alle voorgaande spelvormen worden de uitslagen van de wedstrijden wel doorgegeven aan de KNHB (Koninklijke Nederlandse Hockey Bond), maar worden er geen standen bijgehouden. Het spelplezier staat bij deze leeftijden absoluut voorop. De uitslagen worden alleen gebruikt om telkens een competitie-indeling te maken die er voor zorgt dat min of meer gelijkwaardige teams tegen elkaar komen te spelen.

De laatste stap is de elftallen die op een heel veld spelen. Dit is vanaf de D-leeftijd (10 jaar en ouder).

Hierbij wordt de stand van de competitie door de KNHB bijgehouden.

Belangrijk om te weten

 • Vervoer naar wedstrijden: wellicht overbodig maar houdt er rekening mee dat je als ouder regelmatig je kind naar een uitwedstrijd moet brengen.
 • Naast de sport zijn er op onze club tal van andere activiteiten die geregeld moeten worden. Hierbij hebben wij je hulp nodig. Als je kind lid wordt, zullen we vragen of je ca. 3 keer per jaar bardienst wilt doen. Een bardienst duurt 2 uur en je wordt altijd ingedeeld op een dag dat je kind thuis een wedstrijd speelt.
 • Ook voor het organiseren van alle sportieve en andere activiteiten kunnen we je inzet goed gebruiken. Dit kan structureel of incidenteel zijn. Wil je meer weten wat er allemaal te doen is op onze club en wil je helpen? Stuur een e-mail naar [email protected]
 • De technische commissie stelt jaarlijks alle teams samen. De selectie geldt in principe vanaf de F-jeugd. Op deze manier kunnen we er voor zorgen dat altijd zo veel mogelijk "gelijkgestemden” bij elkaar in het team komen
 • Kinderen vanaf de E6-tallen kunnen in de winterperiode deelnemen aan zaalhockey waarvoor een aparte contributie in rekening wordt gebracht.

We hopen dat je, samen met je ouders/verzorgers een hele leuke tijd zult hebben bij De Holestick.

 


 

Facebook

Contact

Adres
Eikenlaan 4,
Sportpark de Bree-Oost,
3925 VK Scherpenzeel
033-2771093
[email protected]

Postadres
Postbus 92,
3925 ZH Scherpenzeel GLD

KvK nr: 40121992