header foto
header foto
 

Blessures

Hockeyers worden vaak getroffen door geblesseerde hamstrings, knieën of enkels en zijn dan dikwijls een tijdje uit de running voor ze weer kunnen spelen. Met een goede voorbereiding kun je veel blessures voorkomen. 
Onderstaande tekst helpt je bij blessurepreventie met alle relevante informatie en veel tips, zodat je veilig en met plezier kunt (blijven) hockeyen.

 

Waarom is blessurepreventie belangrijk?

Jaarlijks ontstaan in Nederland veel blessures tijdens hockey, meer dan in andere sporten. Eén procent van alle hockeyers die op de spoedafdeling behandeld wordt aan een blessure wordt daarna in het ziekenhuis opgenomen. Dit percentage is weer veel lager dan het percentage opnamen na spoedbehandeling gemiddeld voor alle sporten (5%). De kans op een hockeyblessure is dus groter dan gemiddeld tijdens sporten, maar in het algemeen zijn hockeyblessures minder ernstig. Blessures aan knie en enkel komen het meeste voor. Vaak is er sprake van een blessure door verzwikken /verdraaien of plotseling wenden /keren.
De meeste hockeyers worden op een spoedafdeling behandeld voor een blessure die veroorzaakt is doordat de hockeyer geraakt is door een hockeybal of een hockeystick. Ten opzichte van sport in het algemeen komen op de spoedafdeling veel hockeyers met een blessure aan het hoofd.

Het is van belang dat er in de warming up en in de training voldoende aandacht wordt besteedt aan het voorkomen van blessures.

Hoe zwaar je hockeytraining is, moet je laten afhangen van je fitheid en belastbaarheid. Een groot deel van alle blessures bij sporten ontstaat als je schijnbewegingen maakt of van richting verandert. Door regelmatig te trainen en je training steeds uit de volgende onderdelen te laten bestaan, vermindert de kans op dat soort blessures. 
Voor een optimale blessurepreventie bouw in je training dus altijd de volgende drie onderdelen in:

  • Je begint je training met een warming-up. Loop eerst rustig in en doe dan wat dynamische rekoefeningen die je spieren losmaken en de uiterste bewegingen van je gewrichten. Sluit de warming-up af met wat oefeningen special voor hockeyers.
  • Doe dan oefeningen ter verbetering van je balans, stabiliteit, springkracht en snelheid. Verbeter je balans en stabiliteit met oefeningen voor je enkel. Verbeter je (spring)kracht en snelheid oefeningen gericht op het vergroten van explosieve kracht en krachtoefeningen.
  • Sluit je training af met een cooling-down. Laat je lichaam tot rust komen door bijvoorbeeld wat lichte dynamische en statische rekoefeningen te doen.

Warming-up

Een goede warming-up begint eenvoudig en rustig en wordt langzaam steeds intensiever en complexer. Voor een goede blessurepreventie duurt hij in totaal ongeveer 15 minuten en bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Loop eerst rustig in.
  • Voer daarna wat dynamische rekoefeningen uit zonder hockeystick of bal. Daarmee maak je de spieren los en oefen je de uiterste bewegingen van je gewrichten.
  • Sluit je warming-up af met wat oefeningen speciaal voor hockeyers. Sla daarna rustig in en doe wat oefeningen met hockeystick en bal. Let op dat je technische uitvoering goed is!

 

En… onder de 14 graden wordt er getraind in een lange broek…..!

 

(bron: hockeyschool HVM)

 


 

Facebook

Contact

Adres
Eikenlaan 4,
Sportpark de Bree-Oost,
3925 VK Scherpenzeel
033-2771093
[email protected]

Postadres
Postbus 92,
3925 ZH Scherpenzeel GLD

KvK nr: 40121992